Escolab

Nova edició del programa Connectem d'Escolab

Docents, recercaires i professionals de la comunicació científica han col·laborat per dissenyar un recurs educatiu

 

Durant els dies 5, 6 i 7 d’octubre va tenir lloc una nova edició del curs de formació Connectem Recerca i Aula, comprès dins del programa Escolab de l’Ajuntament de Barcelona. El curs es va dur a terme en format telemàtic i va aplegar professionals de la docència, la recerca i la comunicació científica.

La formació va comptar amb una vintena de participants que van treballar en grups amb l’objectiu de dissenyar projectes educatius que s’adaptin a les necessitats, tant dels centres educatius com dels de recerca. Cada grup de treball constava de, com a mínim, una persona investigadora i una persona comunicadora d’un mateix centre de recerca, i una o dues persones docents d’un mateix centre educatiu. Mitjançant tècniques de creativitat i el suport dels formadors, els i les participants van idear projectes educatius adaptats al currículum escolar.

Aquests projectes combinen sessions de treball a l’aula i visites als centres de recerca, i tenen com a objectiu la creació per part de l’alumnat d’un producte final que repercuteixi positivament en l’activitat de cada grup de recerca participant. 

 

Segons els centres de recerca participants, s’han creat projectes de les següents temàtiques:

 

  • L’estudi científic del multilingüisme: Grup de Lingüística Formal (GLIF), ALLENCAM de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Escola Suïssa de Barcelona

  • L’efecte de la radiació en la salut: Institut de Salut Global (ISGlobal) i Institut Guindàvols 

  • L’estudi de nous materials en l’electrònica: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i CFA Singuerlín

  • L’estudi dels usos i aplicacions de les plantes: Institut Botànic de Barcelona i Escola Sagrat Cor-Diputació.

  • L’estudi de les fonts i l’impacte de l’energia: IREC Fundació Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya i Escola del Mar

 

Alguns dels productes finals que crearà l’alumnat seran pòsters explicant els resultats dels estudis realitzats, vídeos amb un “pitch” (discurs) convencent de l’aplicació de nous materials, la creació d’un petit jardí al centre educatiu o la construcció d’una maqueta que imiti el consum energètic de l’escola.

Un cop finalitzada la fase de disseny i revisió dels recursos, els participants tindran l’oportunitat de dur-los a terme amb l’alumnat durant el present curs escolar. En el futur, es preveu que es trobin disponibles a l’apartat “Recursos” del web d’Escolab, i oferir-los a nous centres escolars dins del programa Escolab.


Més enllà d’aquest primer pilot, està previst repetir el curs de formació Connectem Recerca i Aula en aquest mateix format el proper mes de juliol. Les places per participar-hi s’obriran quan s’apropin les dates.


Comparteix!


Últims comentaris

mcos1@ · 04/10/2019 09:32

No hem obtingut cap plaça per anar a fer el joc de roll al CRG amb els alumnes de 4t d'ESO. Com podem inscriure'ns en la llista d'espera d'aquesta activitat?

emoreno@ · 02/10/2019 14:23

Són alumnes de la modalitat científica. Alguns fan biologia i altres dibuix tècnic.

escolab@ · 22/02/2019 15:26

Benvolguda nuria.rubio@, tal i com s'indica en la darrera frase del mail d'avís d'alliberament de places: "Si tardeu en sol·licitar la reserva, és possible que un altre usuari ho faci abans que vosaltres". Si l'activitat surt amb el signe + en vermell, és que ja ha estat reservada per una altra escola abans. En aquests moments, les llistes d'espera són molt llargues i s'ha d'anar ràpid a fer la reserva. Salutacions i sort a la propera.

nuria.rubio@ · 22/02/2019 14:50

Bona tarda, acabo de rebre aquest missatge, però he mirat totes les dates i em posa que estan exhaurides, quin és le dia alliberat? CTIVITAT Recerca i càncer: saps què fa un investigador per lluitar contra els tumors? Éreu a la llista d'espera i en aquests moments l'activitat ha passat a tenir places disponibles! Si encara voleu apuntar-vos-hi, heu d'anar al web d'EscoLab i sol·licitar la reserva. L'avís s'ha enviat a tots aquells usuaris que eren a la llista d'espera de l'activitat mencionada. Si tardeu en sol·licitar la reserva, és possible que un altre usuari ho faci abans que vosaltres.

eac2222@ · 18/02/2019 14:21

A nosaltres també ens ha passat que hem rebut la informació de la inscripció quan la majoria de xerrades ja estaven exhaurides. Fa uns mesos ens vam posar en contacte i ens van assegurar que rebriem la informació així que la tinguessin. Sap greu.

+ Veure més comentaris



Altres


Trobada Escolabers, connectant recerca i aula més que mai!

 

Després de dos anys de pandèmia, el passat 28 de juny vam poder celebrar novament la Trobada Escolabers anual, enguany a l'Institut Botànic de Barcelona.

A un...


Com alimentar-nos contra la desinformació i generar idees per divulgar ciència

Durant el curs escolar 2020-2021, el programa Escolab va posar en marxa dos projectes pilot juntament amb el


Inscriu-te a la Trobada Escolabers 2022

L’estiu és temps de tornar a veure'ns. Torna la Trobada Escolabers en format presencial! 

Torna la Trobada Escolabers!

Després de dos anys de restriccions, ens fa molta il·lusió recuperar la Trobada de la Comunitat Escolab VacunAcció: ens vacunem contra la desinformació

Del 24 al 30 d’abril de 2022 se celebra la


Viu una primavera Escolab!

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

Us comuniquem que hi ha diverses activitats lliures per al mes de març al web d’Escolab que poden ser del...


Viu la Setmana Mundial del Cervell 2022 a Escolab

Durant la Setmana Mundial del Cervell, científiques i científics que investiguen sobre diferents aspectes de la neurobiologia ofereixen xerrades i activitats (adreçades a l'alumnat d’ESO, batxillerat...


11F: us presentem les científiques d’Escolab Meets

 

“Poder dir que et dediques al que més t’agrada del món, és perfecte”. Així de convençuda està Maria Cunquero (investigadora a...


Escolab continua creixent amb noves propostes d’activitats i nous recursos virtuals!

 

Tot i les limitacions encara presents degudes a la covid-19, el programa Escolab continua el seu camí, adaptant-se per poder seguir oferint alternatives viables als centres...


Escolab us desitja unes Bones Festes i un 2022 ple de ciència

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Durant la passada edició 2020-2021, malgrat la pandèmia, Escolab va continuar creixent...


+Veure més