Escolab

Com alimentar-nos contra la desinformació i generar idees per divulgar ciència

Durant el curs escolar 2020-2021, el programa Escolab va posar en marxa dos projectes pilot juntament amb el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), vinculat al CSIC, l’IRTA, la UAB i la UB, que partien de la idea de crear un diàleg entre l’alumnat de secundària i el centre de recerca. 

 

A partir d’una proposta d’Escolab, i en col·laboració amb el CRAG, van néixer els projectes “Alimentem-nos, naturalment!” i “Tenim una idea”, que integraven elements de ciència, educació i divulgació per sensibilitzar sobre la importància de la investigació en plantes per a la seguretat alimentària, l’ecologia i la salut.

 

Les proves pilot es van desenvolupar als instituts Bernat Metge i Josep Tous de Barcelona, i van permetre avaluar l’impacte de les activitats i proposar millores de cara a cursos vinents. 

 

Mengem aliments “naturals”?

Amb aquesta pregunta comença el projecte “Alimentem-nos, naturalment!”, on l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Josep Tous es va enfrontar al repte d’analitzar què significa exactament menjar aliments “naturals” i reflexionar sobre quins missatges ens arriben sobre l’alimentació. De la mà de l'investigador i divulgador de l’IRTA al CRAG Iban Eduardo, autor del llibre “Plantes domesticades i altres mutants”, l’alumnat va descobrir les tècniques més actuals que s’utilitzen en millora vegetal, desmitificant la por als transgènics i l’edició gènica. La  conveniència d’aquestes noves tecnologies va ser el tema escollit per debatre a l’aula, i en el qual l’alumnat va aprofundir posteriorment, cercant nova informació i recollint l’opinió de familiars i amistats a través d’una enquesta.

Gràcies a tota la feina feta a classe amb l’equip investigador, docent i comunicador, l’alumnat va preparar una campanya digital per lluitar contra la desinformació en aquesta temàtica, que es va publicar al blog de l’Institut.  

 

Com es comunica la ciència?

A “Tenim una idea”, l’estudiant de doctorat del CRAG Andrés  Rico va explicar a l’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Bernat Metge la recerca del seu grup, dirigit per Ana I. Caño-Delgado. En concret, l’equip està treballant per aconseguir plantes més resistents a la sequera, un dels grans reptes als quals s’enfronta l’agricultura per tal de poder alimentar una població mundial creixent en un context de canvi climàtic. Després d’aquesta sessió centrada en el tema de recerca, el següent pas va ser pensar de quina manera divulgar-lo. 

És millor fer servir stories d’Instagram? Fem stickers per a WhatsApp? Un vídeo és més atractiu que una imatge a xarxes socials? Per comunicar la recerca del grup de l’Andrés a altres nois i noies de la seva edat, l'alumnat va crear i presentar diverses campanyes divulgatives, en què va fer servir amb tota llibertat les eines que va preferir, com ara adhesius per xatejar, mems, dibuixos i vídeos de Tiktok (entre d'altres).

 

Per promoure el nou format de projectes d’Escolab, iniciat el curs passat com a projecte pilot, hem volgut parlar amb alguns dels protagonistes de la primera edició d’“Alimentem-nos, naturalment!” i “Tenim una idea” (2021). En aquest àudio d’Escolab hem recollit els testimonis de la Zoila Babot (cap de la Unitat de comunicació del CRAG en el moment que es va gravar aquest àudio), l’Iban Eduardo Muñoz (investigador del CRAG) i Julio Pérez (professor de l’Institut Bernat Metge), on han compartit les claus de l'èxit del projecte. Esperem que el gaudiu!

 

Per a qualsevol dubte o consulta sobre el programa Escolab, us podeu dirigir al correu escolab@bcn.cat. Si voleu que fem difusió a les xarxes socials de les activitats que heu dut a terme, només cal que mencioneu o etiqueteu a @BCNCiencia quan publiqueu a les xarxes els vostres posts. 

Us recordem també d’omplir el formulari de valoració de l’activitat que el professorat rep una vegada aquesta finalitza. La vostra opinió ens ajudarà a millorar les activitats futures d’Escolab. 

 

Equip de coordinació d'Escolab

 


Comparteix!


Últims comentaris

mcos1@ · 04/10/2019 09:32

No hem obtingut cap plaça per anar a fer el joc de roll al CRG amb els alumnes de 4t d'ESO. Com podem inscriure'ns en la llista d'espera d'aquesta activitat?

emoreno@ · 02/10/2019 14:23

Són alumnes de la modalitat científica. Alguns fan biologia i altres dibuix tècnic.

escolab@ · 22/02/2019 15:26

Benvolguda nuria.rubio@, tal i com s'indica en la darrera frase del mail d'avís d'alliberament de places: "Si tardeu en sol·licitar la reserva, és possible que un altre usuari ho faci abans que vosaltres". Si l'activitat surt amb el signe + en vermell, és que ja ha estat reservada per una altra escola abans. En aquests moments, les llistes d'espera són molt llargues i s'ha d'anar ràpid a fer la reserva. Salutacions i sort a la propera.

nuria.rubio@ · 22/02/2019 14:50

Bona tarda, acabo de rebre aquest missatge, però he mirat totes les dates i em posa que estan exhaurides, quin és le dia alliberat? CTIVITAT Recerca i càncer: saps què fa un investigador per lluitar contra els tumors? Éreu a la llista d'espera i en aquests moments l'activitat ha passat a tenir places disponibles! Si encara voleu apuntar-vos-hi, heu d'anar al web d'EscoLab i sol·licitar la reserva. L'avís s'ha enviat a tots aquells usuaris que eren a la llista d'espera de l'activitat mencionada. Si tardeu en sol·licitar la reserva, és possible que un altre usuari ho faci abans que vosaltres.

eac2222@ · 18/02/2019 14:21

A nosaltres també ens ha passat que hem rebut la informació de la inscripció quan la majoria de xerrades ja estaven exhaurides. Fa uns mesos ens vam posar en contacte i ens van assegurar que rebriem la informació així que la tinguessin. Sap greu.

+ Veure més comentaris



Altres


Trobada Escolabers, connectant recerca i aula més que mai!

 

Després de dos anys de pandèmia, el passat 28 de juny vam poder celebrar novament la Trobada Escolabers anual, enguany a l'Institut Botànic de Barcelona.

A un...


Inscriu-te a la Trobada Escolabers 2022

L’estiu és temps de tornar a veure'ns. Torna la Trobada Escolabers en format presencial! 

Torna la Trobada Escolabers!

Després de dos anys de restriccions, ens fa molta il·lusió recuperar la Trobada de la Comunitat Escolab VacunAcció: ens vacunem contra la desinformació

Del 24 al 30 d’abril de 2022 se celebra la


Viu una primavera Escolab!

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

Us comuniquem que hi ha diverses activitats lliures per al mes de març al web d’Escolab que poden ser del...


Viu la Setmana Mundial del Cervell 2022 a Escolab

Durant la Setmana Mundial del Cervell, científiques i científics que investiguen sobre diferents aspectes de la neurobiologia ofereixen xerrades i activitats (adreçades a l'alumnat d’ESO, batxillerat...


11F: us presentem les científiques d’Escolab Meets

 

“Poder dir que et dediques al que més t’agrada del món, és perfecte”. Així de convençuda està Maria Cunquero (investigadora a...


Escolab continua creixent amb noves propostes d’activitats i nous recursos virtuals!

 

Tot i les limitacions encara presents degudes a la covid-19, el programa Escolab continua el seu camí, adaptant-se per poder seguir oferint alternatives viables als centres...


Escolab us desitja unes Bones Festes i un 2022 ple de ciència

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Durant la passada edició 2020-2021, malgrat la pandèmia, Escolab va continuar creixent...


Nova edició del programa Connectem d'Escolab

 

Durant els dies 5, 6 i 7 d’octubre va tenir lloc una nova edició del curs de formació Connectem Recerca i Aula, comprès dins del programa Escolab de...


+Veure més