Escolab

Trobada Escolabers, connectant recerca i aula més que mai!

 

Després de dos anys de pandèmia, el passat 28 de juny vam poder celebrar novament la Trobada Escolabers anual, enguany a l'Institut Botànic de Barcelona.

A un entorn idíl·lic, una trentena d’escolabers representants de centres de recerca i centres educatius, i l’equip de coordinació del programa Escolab, vam compartir experiències i opinions, demostrant que Escolab no ha perdut l’essència durant la pandèmia.  

Vam recapitular l’activitat dels darrers dos anys, donant a conèixer els nous projectes pilots implementats durant els cursos 2020-2021 i 2021-2022, com "VacunAcció", "Alimentem-nos, naturalment!" i "Connectem Recerca i Aula", que han obert una nova via per apropar la recerca a l'aula.

 

En concret, a l’octubre de 2021 vam posar en marxa cinc nous projectes del programa Connectem Recerca i Aula. Investigadors i investigadores, docents, professionals de la comunicació científica i la coordinació d'Escolab ens vam reunir en unes jornades formatives per idear projectes educatius de llarga durada, que permetessin apropar encara més la recerca a l’aula. L'objectiu era desenvolupar activitats adaptades al currículum escolar en què l’alumnat fes servir i plasmés l'aprenentatge adquirit en un treball final.

Els cinc projectes educatius que n’han resultat seran un recurs que els centres de recerca podran oferir d’ara en endavant a les escoles, i aprofitar per donar a conèixer la seva activitat sempre que ho desitgin.

Els projectes creats han estat:

• La llengua de l’Escola Suïssa: projecte desenvolupat pel Grup de Lingüística Formal (GLiF) de la UPF i l'Escola Suïssa de Barcelona (ESB).

L’objectiu: estudiar i experimentar el multilingüisme fent de lingüistes de camp. 

Plantejant metodologies lingüístiques, l’alumnat va preparar un estudi de recerca, amb objectius i conclusions que va presentar per mitjà de pòsters científics a un minicongrés a l'escola, amb la presència del personal investigador del GLiF. 

La radiació: una mirada invisible: projecte creat entre l’Institut de Salut Global (ISGlobal) i l’Institut Guindàvols.

El projecte consisteix a conscienciar a l’alumnat sobre la radiació, analitzant els avantatges i inconvenients de l’energia radioactiva. 

Com a treball final, l’alumnat va preparar materials divulgatius sobre Fukushima, va elaborar un comptador natural de radioactivitat i va fer un vídeo divulgatiu Stop-Motion sobre la radioactivitat. 

Els materials per a l’electrònica del futur: projecte desenvolupat per l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i el CFA Singuerlín.

Aquest projecte pioner ha estat la primera activitat d’Escolab duta a terme  amb una escola de formació per a adults. 

La finalitat: dissenyar un producte amb nous materials orgànics per al sector electrònic i energètic del futur, que doni resposta a una necessitat del nostre dia a dia. 

Amb aquesta proposta en ment, l’alumnat adult va desenvolupar la seva idea i la va vendre a través d’un poster i un elevator pitch amb què havia de convèncer els inversors. L'entusiasme de l’alumnat, no acostumat a fer tallers científics, obre la porta a començar a oferir activitats Escolab a altres tipus de públics, com l’adult. 

Dissenyem l’escola energèticament sostenible: projecte creat entre l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i l’Escola del mar.

Amb una altra aproximació pionera (per primera vegada Escolab ha oferit una activitat a estudiants de primària), el projecte té com a objectiu descobrir les energies renovables i educar sobre la necessitat d’estalviar energia i la sostenibilitat. 

Per mostrar tot el treballat a l’aula, a casa i amb l’IREC, l’alumnat va fer una presentació resum de tots els coneixements adquirits durant el projecte.

Plantarum: projecte desenvolupat per l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) i l’Escola Sagrat Cor

L’objectiu de Plantarum és explicar la recerca en etnobotànica a l’alumnat. A través de l’elaboració de qüestionaris per escollir plantes amb propietats i usos per a l'ésser humà, els i les estudiants van crear una plantació de diferents espècies vegetals a l’escola, amb rètols i QRs informatius sobre cadascuna. 

A la trobada vam poder comptar amb les protagonistes del projecte “Plantarum (la Marta Ros i la Maria Luisa Gutiérrez, mestra i investigadora respectivament), que ens van explicar de primera mà i amb tot detall la seva experiència en aquest projecte pilot i col·laboratiu entre centres educatius i centres de recerca. 

Finalment, els actors i les actrius principals dels projectes “VacunAcció” (la Laura Asensio, de l'IDIBELL, i la Teresa Coma, de l’Escola Pia Granollers), “Materials del futur” (el Sergi Riera, de l’ICMAB, i la Lidia Iglesias i l’Anna May, de l’Escola CFA Singuerlín) i “Fonts d’energia” (Elisabeth Chulilla, de l’IREC) van compartir el seu testimoni i punt de vista. 

La conclusió és clara: malgrat que realitzar projectes col·laboratius de llarga durada és un repte que requereix certa paciència i dedicació, l’alumnat s’enriqueix participant en un projecte on pot fer servir el seu esperit crític i curiositat científica. 

 

Per concloure, durant la jornada vam gaudir d’un temps i d’un espai per a tot: per compartir experiències, per descobrir noves maneres d’apropar la recerca a l’aula el pròxim curs i per passar-ho bé en bona companyia, en un entorn natural molt especial.

 

Donem les gràcies a tots i totes els i les assistents per haver-ho fet possible, fins a la propera!

 

Equip Escolab

 


Comparteix!


Últims comentaris

mcos1@ · 04/10/2019 09:32

No hem obtingut cap plaça per anar a fer el joc de roll al CRG amb els alumnes de 4t d'ESO. Com podem inscriure'ns en la llista d'espera d'aquesta activitat?

emoreno@ · 02/10/2019 14:23

Són alumnes de la modalitat científica. Alguns fan biologia i altres dibuix tècnic.

escolab@ · 22/02/2019 15:26

Benvolguda nuria.rubio@, tal i com s'indica en la darrera frase del mail d'avís d'alliberament de places: "Si tardeu en sol·licitar la reserva, és possible que un altre usuari ho faci abans que vosaltres". Si l'activitat surt amb el signe + en vermell, és que ja ha estat reservada per una altra escola abans. En aquests moments, les llistes d'espera són molt llargues i s'ha d'anar ràpid a fer la reserva. Salutacions i sort a la propera.

nuria.rubio@ · 22/02/2019 14:50

Bona tarda, acabo de rebre aquest missatge, però he mirat totes les dates i em posa que estan exhaurides, quin és le dia alliberat? CTIVITAT Recerca i càncer: saps què fa un investigador per lluitar contra els tumors? Éreu a la llista d'espera i en aquests moments l'activitat ha passat a tenir places disponibles! Si encara voleu apuntar-vos-hi, heu d'anar al web d'EscoLab i sol·licitar la reserva. L'avís s'ha enviat a tots aquells usuaris que eren a la llista d'espera de l'activitat mencionada. Si tardeu en sol·licitar la reserva, és possible que un altre usuari ho faci abans que vosaltres.

eac2222@ · 18/02/2019 14:21

A nosaltres també ens ha passat que hem rebut la informació de la inscripció quan la majoria de xerrades ja estaven exhaurides. Fa uns mesos ens vam posar en contacte i ens van assegurar que rebriem la informació així que la tinguessin. Sap greu.

+ Veure més comentaris



Altres


Com alimentar-nos contra la desinformació i generar idees per divulgar ciència

Durant el curs escolar 2020-2021, el programa Escolab va posar en marxa dos projectes pilot juntament amb el


Inscriu-te a la Trobada Escolabers 2022

L’estiu és temps de tornar a veure'ns. Torna la Trobada Escolabers en format presencial! 

Torna la Trobada Escolabers!

Després de dos anys de restriccions, ens fa molta il·lusió recuperar la Trobada de la Comunitat Escolab VacunAcció: ens vacunem contra la desinformació

Del 24 al 30 d’abril de 2022 se celebra la


Viu una primavera Escolab!

Benvolgudes i benvolguts escolabers, 

Us comuniquem que hi ha diverses activitats lliures per al mes de març al web d’Escolab que poden ser del...


Viu la Setmana Mundial del Cervell 2022 a Escolab

Durant la Setmana Mundial del Cervell, científiques i científics que investiguen sobre diferents aspectes de la neurobiologia ofereixen xerrades i activitats (adreçades a l'alumnat d’ESO, batxillerat...


11F: us presentem les científiques d’Escolab Meets

 

“Poder dir que et dediques al que més t’agrada del món, és perfecte”. Així de convençuda està Maria Cunquero (investigadora a...


Escolab continua creixent amb noves propostes d’activitats i nous recursos virtuals!

 

Tot i les limitacions encara presents degudes a la covid-19, el programa Escolab continua el seu camí, adaptant-se per poder seguir oferint alternatives viables als centres...


Escolab us desitja unes Bones Festes i un 2022 ple de ciència

 

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Durant la passada edició 2020-2021, malgrat la pandèmia, Escolab va continuar creixent...


Nova edició del programa Connectem d'Escolab

 

Durant els dies 5, 6 i 7 d’octubre va tenir lloc una nova edició del curs de formació Connectem Recerca i Aula, comprès dins del programa Escolab de...


+Veure més