Tancar

Qúe pesa el vostre edifici?


data to agree from 01/10/2021 to 31/05/2022
time 11:00 to 12:30

Available


Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (UPC)

Seats: 25 max. students
Ages:
All Ages

Workshop

  • Escolab
  • Escolab
  • Escolab

Els humans passem quasi el 70% de les nostres vides dins d’edificis: la casa, l’escola, els comerços, el cinema, les biblioteques i/o els pavellons esportius. Però la majoria no observem els edificis amb ulls tecnològics i, precisament l’arquitectura i la construcció, necessiten de coneixements com la física, les matemàtiques i el dibuix, que s’aprenen a l’escola.

Un bon exercici per “educar l’ull” i aprendre a “llegir els edificis” de manera global pot ser tractar de calcular quant pesen els edificis. Tot i que pot semblar una pregunta absurda, perquè totes/ts som conscients que un edifici pesa molt, ens ajuda a reflexionar sobre quins elements conformen l’edifici (fonaments, estructura, envolupant, instal·lacions) que podriem assimilar a les parts del cos humà  (esquelet, pell, sistema de reg sanguini, per exemple). 

En el documental ¿Cuanto pesa su edificio, Sr Foster? (disponible a youtube https://www.youtube.com/watch?v=woHc6-Py3Mw en anglès amb subtítols) l’arquitecte britànic explica la seva manera de conceptualitzar i projectar els seus edificis, però la pregunta serveix d’argument per fer entendre que els edificis són matèria, que s’han d’extreure els materials, transformar, col·locar estratègicament, i que tot el procés comporta un impacte ambiental molt elevat. 

L’activitat proposada consistirà (adaptada al nivell escolar del sol·licitant) en calcular el pes de l’edifici escolar corresponent. A partir d’uns càlculs senzills o més complicats si cal, posarem pes a l’edifici i tractarem de fer entendre l’impacte ambiental del sector de l’edificació a partir de la identificació dels diferents materials que poden observar a ull els/les pròpies/s alumnes i, també, d’aquells materials que no es veuen però que el conferenciant pot ajudar a reconèixer.

Es pot elevar el nivell de complexitat de la visita/xerrada parlant de propietats característiques dels materials, o del seu Anàlisi del Cicle de Vida, o de la problemàtica de la gestió de residus si cal enderrocar l’edifici.


Log In   You need to be registered and log in to do bookings.



Last comments

No comments. Be the first to comment!




Share!