Escolab

Dues noves propostes educatives amb el diàleg entre joves i ciència al centre

El CRAG participa en la creació de dues noves iniciatives educatives del programa EscoLab de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb els instituts Bernat Metge i Josep Tous

Durant el darrer trimestre, el programa Escolab ha posat en marxa dos projectes pilot en els quals el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) ha estat un dels agents impulsors principals, que ha permès el diàleg entre alumnat de secundària i  personal investigador. Aquests projectes són una bona oportunitat per tal que l’alumnat entri en contacte amb temes d’investigació actuals i desenvolupi un esperit crític, alhora que els centres de recerca coneixen de primera mà quina és la percepció de la ciència i de qui la fa per part del públic adolescent. 

Gràcies a la col·laboració entre personal investigador, docent i expert en comunicació i educació científiques, les dues propostes dissenyades integren elements de ciència, educació i divulgació des de la base, i sumen esforços amb l’Any Internacional de les Fruites i Verdures i amb Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 per sensibilitzar sobre la importància de la investigació en plantes per a la  seguretat alimentària, l’ecologia i la salut. Les proves pilot, desenvolupades i realitzades colze a colze amb  els instituts Bernat Metge i Josep Tous de Barcelona, permetran avaluar l’impacte de les activitats, proposar millores de cara als cursos vinents i crear un protocol que pugui fer-se extensiu a altres projectes i centres de recerca. 

 

Com comuniquem ciència? 

En la primera d’aquestes propostes, amb el títol Tenim una idea, l’estudiant de doctorat del CRAG Andrés  Rico va explicar a l’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Bernat Metge la recerca del seu grup, dirigit per Ana I. Caño-Delgado. Amb resultats molt prometedors, l’equip està treballant per aconseguir plantes més resistents a la sequera, un dels grans reptes als quals s’enfronta l’agricultura per tal de poder alimentar una  població mundial creixent en un context de canvi climàtic.

Després d’aquesta sessió centrada en la ciència, el següent pas va ser pensar de quina manera divulgar-la.  Com ens informem sobre temes científics? Per on ens arriben aquests missatges? Quins formats (vídeos,  música, cartells...) ens semblen més atractius? A partir del plantejament d’aquestes qüestions, van sorgir  respostes ben diverses entre l’alumnat, les quals van dur a reflexionar sobre les diferents maneres en què  consumim informació. Amb aquestes consideracions ben presents, es va plantejar a la classe el repte de  desenvolupar propostes per comunicar la recerca del grup de l’Andrés a altres nois i noies de la seva edat

En una última trobada, l’alumnat va presentar per grups les diferents campanyes divulgatives que havien  treballat a l’aula. Enganxines per xatejar, mems, dibuixos i vídeos de TikTok van ser algunes de les propostes que van plantejar per despertar l’interès sobre la recerca en plantes entre el públic adolescent d’una manera fresca, directa i atractiva. 

 

És natural el que mengem? 

Amb el projecte Alimentem-nos, naturalment!l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Josep Tous es va enfrontar al repte d’analitzar si el que mengem és natural, si és millor que ho sigui, i quins missatges ens  arriben sobre l’alimentació. Després d’aquesta anàlisi, van conèixer a l’investigador de l’IRTA al CRAG Iban  Eduardo, qui els va recordar que la humanitat fa més de 10.000 anys que modifica la natura per alimentar-se. L’investigador del Programa de Genòmica els va explicar també les tècniques més o menys actuals que  s’utilitzen en millora vegetal: des de la mutagènesi a l’atzar fins a la transgènesi i l’edició gènica. La  conveniència d’aquestes noves tecnologies va generar un primer debat a l’aula, en el que l’alumnat va aprofundir posteriorment, cercant nova informació i recollint l’opinió de familiars i amistats a través d’una enquesta. 

Els resultats del qüestionari dissenyat pel mateix alumnat van indicar que, malgrat que una part important de les persones enquestades recelava dels aliments transgènics, creien que en consumien habitualment (el que no és cert, ja que a la Unió Europea caldria etiquetar-los com a tals). En una segona sessió de diàleg entre l’institut i el centre de recerca es van examinar aquestes idees i es van analitzar críticament les fonts d’informació utilitzades per informar-se sobre els organismes modificats genèticament. Finalment, l’alumnat va preparar una campanya digital per lluitar contra la desinformació en aquesta temàtica, que es trobarà aviat al blog de l’Institut.  

 

Màrqueting o ciència? 

Ambdues propostes educatives de la iniciativa EscoLab parteixen de l’aprenentatge interdisciplinari basat en projectes per tal d’equipar l’alumnat amb eines que li permetin desenvolupar un esperit crític envers  la informació que ens arriba en el dia a diaLa reflexió conjunta entre estudiants i personal investigador sobre la percepció i la comunicació de la ciència busca contribuir a formar joves amb criteri propi, capaces d’identificar estratègies de màrqueting i rebatre missatges sense fonament científic, alhora que els centres de recerca s’apropen al públic adolescent i prenen major consciència de les seves inquietuds. 

Els dos projectes s’estructuren en un seguit de sessions basades en la reflexió i la descoberta, on l’alumnat,  guiat pel professorat i pel personal dels centres de recerca, treballa de forma autònoma, en petits grups i a escala d’aula com a espai de conversa de cara a arribar a un producte final clar i definit que té un impacte directe sobre la societat. Davant l’èxit de les proves pilot, la següent fase implica avaluar-les, proposar hi millores i obrir-les a la comunitat investigadora i educativa.

 

De cara a la pròxima edició d'Escolab es pretén oferir aquest tipus de projecte a diferents centres de recerca i educatius.


Comparteix!


Últims comentaris

mcos1@ · 04/10/2019 09:32

No hem obtingut cap plaça per anar a fer el joc de roll al CRG amb els alumnes de 4t d'ESO. Com podem inscriure'ns en la llista d'espera d'aquesta activitat?

emoreno@ · 02/10/2019 14:23

Són alumnes de la modalitat científica. Alguns fan biologia i altres dibuix tècnic.

escolab@ · 22/02/2019 15:26

Benvolguda nuria.rubio@, tal i com s'indica en la darrera frase del mail d'avís d'alliberament de places: "Si tardeu en sol·licitar la reserva, és possible que un altre usuari ho faci abans que vosaltres". Si l'activitat surt amb el signe + en vermell, és que ja ha estat reservada per una altra escola abans. En aquests moments, les llistes d'espera són molt llargues i s'ha d'anar ràpid a fer la reserva. Salutacions i sort a la propera.

nuria.rubio@ · 22/02/2019 14:50

Bona tarda, acabo de rebre aquest missatge, però he mirat totes les dates i em posa que estan exhaurides, quin és le dia alliberat? CTIVITAT Recerca i càncer: saps què fa un investigador per lluitar contra els tumors? Éreu a la llista d'espera i en aquests moments l'activitat ha passat a tenir places disponibles! Si encara voleu apuntar-vos-hi, heu d'anar al web d'EscoLab i sol·licitar la reserva. L'avís s'ha enviat a tots aquells usuaris que eren a la llista d'espera de l'activitat mencionada. Si tardeu en sol·licitar la reserva, és possible que un altre usuari ho faci abans que vosaltres.

eac2222@ · 18/02/2019 14:21

A nosaltres també ens ha passat que hem rebut la informació de la inscripció quan la majoria de xerrades ja estaven exhaurides. Fa uns mesos ens vam posar en contacte i ens van assegurar que rebriem la informació així que la tinguessin. Sap greu.

+ Veure més comentarisAltres


Iniciem el projecte VacunAcció: com immunitzar-se contra la desinformació

És arriscat vacunar-se? O és insensat no fer-ho? És cert que les vacunes poden causar autisme? Aquestes i d’altres preguntes, tan presents en el debat social sobre la vacunació,...


S'acosta la Setmana del Cervell

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Us comuniquem que, amb motiu de la Setmana del Cervell que tindrà lloc la setmana vinent (15 a 21 de març), el programa EscoLab posa a la vostra disposició les...


Noves Activitats d'Escolab!

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Us comuniquem que hi ha noves activitats al web d'Escolab. Les podeu consultar aquí. D'altra banda, les 


EscoLab no para

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

EscoLab no para i és per això que arrenquem el 2021 amb noves activitats!

 

Durant les pròximes setmanes incorporarem nous tallers perquè...


Escolab us desitja un Bon Nadal

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Aquest any hem vist com molts projectes i situacions del nostre entorn han hagut d’adaptar-se per poder...


Activitats d'abril a Escolab

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Tornem de Setmana Santa amb energia!

Us informem que hi ha les següents activitats disponibles pel mes d'abril a Escolab:

 

Visita...


Conclou la primera edició del projecte “VacunAcció: com immunitzar-se contra la desinformació”

Dimecres 16 de juny va finalitzar el projecte pilot que ha ideat el programa Escolab de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’IDIBELL i l’Escola Virolai de Barcelona. L’activitat...


Arrenca la nova edició d'EscoLab!

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

La 12a edició del programa EscoLab ja ha arribat i aquest curs comença amb un format diferent.

EscoLab us desitja un bon estiu

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Des d'Escolab us volem desitjar un molt bon estiu i informar-vos que el programa torna el curs vinent adaptant les seves activitats a un format virtual durant el primer trimestre.

...


EscoLab Virtual

Benvolgudes i benvolguts escolabers,

 

Des del programa EscoLab us anunciem l'arribada de les activitats virtuals.

Davant de la situació vigent, el programa adopta un nou format, amb l’objectiu de fer...


+Veure més