Tancar

Tomàquets respirant


data 18/02/2020       time 08:30 to 12:15

Unavailable


Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)

Seats: 26 max. students
Ages:
3r d'ESO
4t d'ESO

Visit + Demo

  • Escolab

Els tomàquets són un dels fruits més consumits arreu del món i constitueixen un ingredient fonamental de la nostra dieta mediterrània. El tomàquet produeix metabòlits beneficiosos per la salut humana, com ara el licopè, una substància química amb propietats antioxidants, i la provitamina A. La major part d’aquestes substàncies formen part d’un grup de pigments orgànics anomenats carotenoides. La síntesi d’aquests carotenoides augmenta a mesura que avança la maduració del tomàquet, i la seva presència origina els canvis de color de verd fins a vermell (licopè); passant per groc i taronja, cosa que els fa molt atractius als animals que els mengen (nosaltres inclosos). En el cas del tomàquet, la maduració està lligada a un augment en la producció d’una hormona gasosa anomenada etilè, que provoca un pic de respiració... sí, els tomàquets (i les plantes en general) també respiren!!!

Pels científics, els tomàquets són un fruit model molt important que serveix als investigadors com a eina per estudiar el procés de maduració en totes les plantes que produeixin fruits carnosos. De la tomaquera en tenim el genoma seqüenciat, i existeix una enorme quantitat de treballs científics publicats que descriuen diferents processos lligats a la maduració del seu fruit. Tot i així, existeixen uns components que afecten la respiració dels tomàquets, però encara no sabem com afecten la producció dels carotenoides tan importants per la nostra salut.

L’activitat proposada inclou una xerrada per part de l’investigador del CRAG Igor Flórez, que ens explicarà la seva recerca en relació al que s’ha mencionat anteriorment. També hi haurà una petita activitat experimental i finalment una visita guiada per les instal·lacions per veure les tomaqueres amb les quals fem la recerca. La part pràctica consistirà en un experiment senzill per veure com podem afectar la maduració del tomàquet i la producció de “colors” (carotenoides) gràcies a la modificació de l’hormona de l’etilè i de la respiració.

Per aprofitar al màxim l'activitat, és desitjable que l’alumnat tingui coneixements bàsics dels compartiments i orgànuls cel·lulars i de la seva funció general (específicament, ens centrarem en els mitocondris). Hi ha la possibilitat de realitzar, abans de l'activitat al CRAG, una petita pràctica a l'aula per part de l'alumnat (a convenir amb el professorat). No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres si teniu algun dubte!


Log In   You need to be registered and log in to do bookings.



Last comments

No comments. Be the first to comment!




Share!