Tancar

Mart i l'exploració de l'espai: Ciència o Ficció?


data 21/01/2019       time 09:00 to 10:30

Unavailable


Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE - UPC)

Seats: 40 max. students
Ages:
1r de Batxillerat
2n de Batxillerat
Cicle formatiu mitjà
Cicle formatiu superior

Visit + Chat

  • Escolab

Pot una nau espacial de mil milions de tones canviar la seva trajectòria a l'espai amb un simple cop de volant? Pot un astronauta humà sobreviure a un llançament a 10 gravetats terrestres? Poden els éssers humans viure a la superfície de Mart? És probable esperar una invasió alienígena des d'un planeta situat a 90.000 milions d'anys llum de la Terra?

Pel·lícules com les de la saga de Star Wars ens han acostumat a naus que es desplacen pel buit sideral fent un soroll extraordinari, disparen feixos laser de colors vistosos i romanen en flames durant hores després d'una trifulga espacial. Es tracta, tot sigui dit, de veritables torpedes a la línia de flotació de la física, de la ciència en general, i del sentit comú. Tanmateix com si un director de cinema de prestigi fes que els protagonistes d'una pel·lícula ambientada, posem, en les guerres napoleòniques, portessin telèfons mòbils (un anacronisme galopant).

Vivim en una societat altament tecnificada. Des que ens llevem, estem envoltats de tecnologia (despertadors, forns microones, cuines d'inducció, automòbils híbrids, receptors GPS, ordinadors...). I tot i que ciència i tecnologia són components essencials de la nostra cultura, no tothom hi confia (i encara menys gent les comprèn).

Aquesta conferència analitza, de manera divertida, el rigor de pel·lícules (i novel·les) de
ciència-ficció pel que fa als seus continguts científics. Viatjarem a la Lluna, a Mart, per la nostra galàxia i més enllà. Un viatge a la cruïlla entre ciència i ficció, en el que també caldrà cordar-se un cinturó; el del sentit comú.


               Tres, dos, un, zero... L'odissea comença.

 

Professor: Jordi José Pont


Log In   You need to be registered and log in to do bookings.



Last comments

No comments. Be the first to comment!




Share!