Tancar

De l’Excavació Arqueològica al Laboratori


data 19/01/2018       time 09:00 to 13:00

Unavailable


Laboratori d'Arqueologia (UPF)

Seats: 20 max. students
Ages:
1th ESO

Workshop

  • Escolab
  • Escolab

L’arqueologia és una ciència social que té per objectiu la reconstrucció i interpretació de la història dels nostres avantpassats a través del seu llegat i vestigis materials. Intenta donar resposta a diverses qüestions, per exemple, la manera com les comunitats del passat s’organitzaven social i econòmicament, quins eren els seus hàbits i costums o quines creences tenien. En definitiva, l’arqueologia intenta esbrinar com vivien els éssers humans i la manera com interactuaven amb llur medi natural. En el procés de recerca, el context social i el posicionament ideològic dels investigadors i investigadores condiciona les interpretacions. En aquesta sessió analitzarem un cas molt concret: el dels biaixos sexistes a l’hora d’explicar el passat.

Objectius del taller:

1. Conèixer les eines i els mètodes bàsics del procés de la recerca arqueològica.

2. Entendre el treball interdisciplinari en arqueologia (arqueologia, topografia, geologia, paleobotànica, zooarqueologia, antropologia, numismàtica, epigrafia, física i química, entre d’altres).

3. Que els alumnes aprenguin a respectar i valorar el patrimoni cultural i històric, ja que aquest és un llegat únic i comú que ens ajuda a conèixer el passat, a poder entendre el present i a ser més conscients dels reptes del futur.

Activitat: del terreny al laboratori

Presentarem un cas concret de projecte arqueològic, el que dur a terme el Laboratori d’Arqueologia de la UPF a la ciutat de Tir, sud del Líban.

Els alumnes i les alumnes aprendran que és una excavació arqueològica i quin és el treball posterior al laboratori. És a dir, explicarem com s’excava, s’analitzen i s'interpreten les dades.

En petits grups, en el taller els alumnes treballaran amb algunes de les restes arqueològiques més habituals (la ceràmica, les restes botàniques, els ossos humans, les restes faunístiques, etc.) i aprendran de quina manera es registre tota aquesta informació (base de dades, fotografia, dibuix, planimetries, etc).

Finalment analitzarem la informació que ens aporta l’estudi dels vestigis i discutirem la manera com aquesta ens permet reconstruir les activitats de les poblacions del passat.

 

Reserva amb l'enviament d'una carta de motivació
Us demanem un breu resum, de 150 a 200 paraules, explicant la vostra motivació per participar en aquesta activitat, quina relació té l'activitat amb el vostre currículum escolar i com s'integra en el programa de ciències socials del vostre centre. També voldríem saber si els alumnes han fet activitats relacionades amb l'arqueologia, com per exemple visites i pràctiques a museus i a excavacions arqueològiques. En definitiva, ens interessa saber si estan familiaritzats amb el tema de l'activitat que proposem.

IMPORTANT!!!

El taller pot acollir un màxim de 20 alumnes.

Cal que envieu la carta de motivació a laboratori.arqueologia@upf.edu fins un màxim de 10 dies després d'enviar la reserva. 

Es confirmarà la reserva definitiva per correu electrònic.


Log In   You need to be registered and log in to do bookings.



Last comments

No comments. Be the first to comment!




Share!