Tancar

Automàtica i robòtica: avenços en mecatrònica


data 28/01/2015       hora de 10:00 a 12:00


Exhaurida


Escola Politècnica Superior · Universitat de Vic

Places: 16 alumnes màxim
Nivell:
1r de Batxillerat
2n de Batxillerat
Cicle formatiu superior


  • Escolab
  • Escolab

Segurament, per molts de vosaltres, el terme mecatrònica apareix com una paraula nova. Mecatrònica és fruit de la contracció de dues paraules: mecànica i electrònica. Però el concepte encara és més ampli. La mecatrònica és una interdisciplina emergent que aglutina la mecànica, l’electrònica, l’automatització i la informàtica.

Una gran quantitat de productes que es manufacturen en l’actualitat disposen de mecanismes, circuits electrònics, sistemes automatitzats o d’informació (ordinadors, etc...). Penseu en un cotxe, un avió, un robot o un mòbil... Benvinguts al món de la mecatrònica. El taller que us presentem vol donar una visió global dels elements bàsics de l'automatització industrial, un dels nuclis de la mecatrònica.

En general, un procés de fabricació inclou elements com: dosificadors, cintes transportadores, manipuladors, forns, robots, màquines, eines, vehicles guiats, etc. Per aconseguir la seva automatització cal que hi hagi uns dispositius, que permetin la interacció amb el seu entorn. Aquests dispositius són bàsicament: - Detectors: permeten conèixer l’estat del procés i de l’entorn de treball, també s’anomenen sensors. - Actuadors: incideixen sobre el procés, per exemple, un motor per activar una cinta transportadora. - Controladors: Són els cervells del sistema. El sistema de control sol ser un o més ordinadors industrials o microcontroladors programats amb les instruccions a realitzar.

En el taller que realitzareu, veurem alguns dels detectors més utilitzats a la indústria i comprovarem el funcionament de dos tipus d’actuadors: controlarem la marxa, acceleració i sentit de rotació d’un motor i veurem com treballen els cilindres pneumàtics. Es farà una demostració d’un sistema complet format per una maqueta d’un procés industrial. Després, veurem el funcionament bàsic d’un robot industrial i, finalment, farem un petit programa per un robot mitjançant un entorn de simulació. 


RESERVA
Descarregar PDF


últims comentaris

No hi han comentaris. Sigues el primer en comentar!


Comparteix!